به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، موضوع آلودگي برنجهاي وارداتي از سال ?? مطرح شده و تاکنون به سرانجامي نرسيده است، مسئلهاي که مانند يک علامت سوال روز به روز بزرگتر شده و هيچ مسئولي پاسخ درستي به آن نميدهد. هر کدام از سازمانهاي نظارتي ديگري را در اين رابطه متهم ميکنندو توپ را به زمين يکديگر مي اندازند.
به نظر ميرسد آنان اين مسئله را خيلي جدي نميگيرند ودر اين ميان تنها مصرف کنندگان هستند که کسي به حقوق آنان فکر نميکند و دلواپس نگراني و سلامت آنان نيست.
چندي پيش "رئيس کميسيون کشاورزي" مجلس در مورد واردات برنجهاي آلوده هندي گفت: "وزارت بهداشت در زمينه سموم کشاورزي فرار به جلو ميکند چرا که از زمان مجلس هشتم تا کنون هنوز برنجهاي آلوده را آزمايش نکردند."
در همين زمينه باشگاه خبرنگاران نظر چندتن از مسئولين را جويا شده است.
*واردات برنجهاي خارجي قابل كنترل است
هدايت الله ميرمراد زهي ،عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي، در گفتگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران اظهار داشت : ادارات و سازمان هاي نظارتي مسئول در اين زمينه بايد با عمل به وظايف خود، اجازه ندهند مواد غذايي آلوده به دست مردم برسد و بعد از اينکه به جامعه خسارت وارد کرد، پيگير آن شوند.
وي افزود: سازمان استاندارد، معاونت غذاي وزارت بهداشت و ساير سازمان هاي مربوطه بايد برنج هاي وارداتي را در مرزهاي ورودي کنترل کرده و آزمايشات لازم در اين زمينه را انجام دهند.
ميرمراد زهي تاکيد کرد: سازمان هاي فوق در انجام اين امر نبايد تحت تاثير هيچ گونه مسئله اي باشند که چنين چيزي سلامت جامعه را تهديد مي کند.
وي با بيان اينکه وجود يک دستگاه نظارتي قوي نيز براي کنترل اجراي وظايف اين سازمان ها لازم است ،اضافه کرد: مبحث برنج هاي وارداتي موضوعي قابل نظارت و برنامه ريزي است .
نماينده مردم سيب، زابلي و سراوان در خانه ملت ، در پاسخ به اين پرسش بحث آلودگي برنج هاي وارداتي در کميسيون کشاورزي مطرح شده است يا خير؟ گفت: آقاي رجايي اين موضوع را در کميسيون مطرح نکرده و گزارشي به ما نرسيده که اين برنج ها آلوده هستند يا خير .
مير مراد زهي افزود : حتما در اين زمينه شواهد و مستنداتي به رييس کميسيون کشاورزي ارايه شده و ايشان را به دغدغه انداخته است.
وي با بيان اينکه وظيفه نمايندگان مجلس اين است که اجازه ندهند مشکلي براي جامعه پيش آيد،اضافه کرد: نبايد اجازه داد مردم با مشکلات درگير شوند و پس ازآن ما به دنبال چاره باشيم.
وي با بيان اينکه بايد زودتر وضعيت برنج هاي خارجي مشخص شود، تصريح کرد: اگر مشکلي در اين زمينه وجود ندارد نبايد با در تنگنا گذاشتن جامعه کار را بر خودمان سخت کنيم .
عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: اين امر نياز به يک بازنگري و بررسي دارد که سازمان هاي مربوطه بايد با بررسي سلامت برنج هاي وارداتي به مصرف کنندگان اطمينان دهند اين محصولات سالم هستند يا خير ؟
* تکليف برنجهاي وارداتي يک بار براي هميشه مشخص شود
جميل عيزاده شايق ، دبير انجمن برنج نيز در گفتگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران در مورد مباحث موجود در زمينه آلودگي برنجهاي وارداتي و سخنان رييس کميسيون کشاورزي در اين رابطه، اظهار کرد: من نظر خاصي در اين مورد ندارم اما به نظر من بايد تکليف اين مسئله يکبار براي هميشه مشخص گردد.
وي با بيان اينکه مردم بايد تکليف خود را بدانند و از نگراني خارج شوند، خاطرنشان ساخت: زماني رييس سازمان استاندارد استان تهران ?? رقم ازبرنجهاي وارداتي را آلوده اعلام کرد اما بررسيهايي که در اين زمينه انجام گرفت نشان داد که ?? رقم از اين برنجها اصلا در ايران وجود ندارد!
شايق تاکيد کرد: بنابراين مشخص نيست چند درصد از برنجهاي وارداتي اين مشکل را دارند؟
وي با تاکيد بر اينکه اين موضوع بايد براي هميشه حل شود، افزود: زماني که بحث آلودگي برنجهاي وارداتي مطرح شد دکتر دستجردي (وزير بهداشت وقت) ?? ساعت بعد طي اطلاعيهاي اعلام کرد که اين موضوع صحت ندارد.
شايق با اشاره به اينکه چگونه ميتوان در مدت ?? ساعت اين برنجها را ازمايش کرد و از اين موضوع مطمئن شد، اضافه کرد: عجله وزير بهداشت در اين زمينه مقداري سوال برانگيز بود.
وي تصريح کرد: وزارت بهداشت بايد صريحا اعلام کند برنجهاي وارداتي آلوده بوده يا خير؟ و اگر اين محصولات آلوده نبوده پاي حرف خود بايستد و مردم را از نگراني خارج کند.
شايق ادامه داد: در حال حاضر خيليها از جمله انجمن برنج مايلند بدانند داستان اين برنجها واقعا چه بوده است؟ و بالاخره در مباحث به راه افتاده حق با چه کسي است؟
* لزوم اجراي نظارتي دقيق بر واردات برنج هاي خارجي
غلامرضا خانکشيپور، عضو هيات رييسه موسسه تحقيقات برنج نيز در گفتگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران با بيان اينکه مطابق قانون بايد کليه برنجهاي وارداتي در مبادي ورودي کشور از نظر ميزان آرسنيک موجود آزمايش شده و تاييديه سلامت بگيرند، اظهار داشت: ادعاي رييس کميسيون کشاورزي در مورد آلودگي اين برنجها حکايت از اين دارد که قانون فوق اجرا نميشود.
عضو هيات علمي موسسه برنج با بيان اينکه اين موسسه به دليل کمبود تجهيزات آزمايشگاهي توانايي اظهار نظر در اين زمينه را ندارد، اضافه کرد: سازمان استاندارد و وزارت بهداشت مسئوليت اين امر را بر عهده داشته و ميتوانند در اين رابطه اظهار نظر دقيق کنند.
خانکشيپور با تاکيد بر اينکه اين موضوع با بحث امنيت غذايي و سلامت جامعه در ارتباط است، افزود: بايد مسئله آلودگي برنجهاي وارداتي را از مباحث ژورناليستي و... خارج ساخت و با ديدي قانوني، جدي و علمي به اين موضوع پرداخت.
وي ادامه داد: بايد يک اقدام عملياتي جدي در اين رابطه انجام شود و تمام نهادهاي مسئول در اين زمينه بايد تلاش لازم را انجام دهند.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات برنج با بيان اينکه برنجهاي وارداتي کيلو به کيلو آزمايش نميشود و آزمايش آرسنيک از يک نمونه آماري گرفته ميشود، اظهار کرد: با توجه به اين موضوع ممکن است نمونههايي از اين برنجها از سطح بازار جمع آوري شده و پس از آزمايش آلودگي را تاييد کند و ممکن است درست عکس اين مسئله رخ دهد.
خانکشيپور تاکيد کرد: بنابراين بهتر است مسئولان به جاي تاکيد بر نمونههاي آزمايشگاهي و ايجاد تشويش و نگراني در ميان مردم نظارت خود را بر مبادي ورودي اين محصولات بيشتر، جديتر و دقيقتر ساخته و براين اساس در مورد برنجهاي خارجي اظهار نظر کنند.
وي تصريح کرد: در غير اين صورت دعوا بر سر اين مسئله هرگز به پايان نميرسد.
خانکشيپور با اشاره به نقش مهم مجلس در حسن اجراي قوانين گفت: نمايندگان مجلس ميتوانند از بعد نظارت وارد اين موضوع شده و با دقت در امر و... اين مسئله را حل و فصل کنند.
همچنين نکته قابل توجه در اين زمينه اظهارات اخير معاون سازمان ملي استاندارد است که در ادامه اين گزارش به آن پرداخته ميشود
*پايش بازار برنج برنامه مستمري است
" معاون سازمان ملي استاندارد ايران با بيان به اينکه برنامهاي براي ممنوع کردن واردات برنج نداريم، گفت: در حال رهگيري برنجهاي آلوده موجود در بازار هستيم تا ببينيم اين برنجها از مبادي رسمي وارد کشور شدهاند يا غيررسمي.
وي افزود: برنجهاي وارداتي که از مبادي رسمي وارد کشور ميشوند از سوي سازمان استاندارد و وزارت بهداشت کنترل ميشوند و اگر مشکلي نداشته باشند وارد بازار خواهند شد اما مواردي وجود دارد که برنج از مبادي غيررسمي وارد ميشود؛ مانند ته لنجيها که در اين حالت ما حضور نداريم و نمي توانيم بگوييم مطلقا مشکلي در محمولههاي وارداتي وجود ندارد.
کاظمي درباره اينکه برنجهاي آلوده کشف شده از مبادي رسمي وارد شدهاند يا غيررسمي؟ گفت: اکنون در حال پيگري هستيم که اين برندها از مبادي رسمي وارد شدهاند يا خير؟ اما بعيد است از مبادي رسمي وارد شده باشند؛ بررسيهاي انجام شده در جنوب کشور نشان ميدهد يکي از عمدهترين کالاهايي که از طريق ته لنجيها وارد ميشود برنج است.
درباره برنامه سازمان استاندارد براي مقابله با برنجهاي آلوده نيز توضيح داد: پايش بازار برنج برنامه مستمري است. در سال علاوه بر کنترل محمولههاي وارداتي، حداقل دوبار نمونهبرداري از بازار برنج انجام ميشود و وزارت بهداشت نيز به صورت جداگانه بر بازار نظارت دارد و موارد عدم انطباق را هم بدون نگراني اعلام ميکنيم. "
*دستگاههاي نظارتي وظايف خود رابه گردن ديگران مياندازند
اين در حالي است که رييس کميسيون کشاورزي گفت: "ما در زمان مجلس هشتم آزمايش کرديم و ثابت کرديم که ميزان آرسنيک و کادميوم اين برنجها بيش از حد مجاز است اما وزارت بهداشت زيربار نرفت و وقتي سوال کرديم چرا زيربار نميرويد؟، گفتند:"چون ما آزمايش نکرديم". ما گفتيم:" چون آزمايش نکرديد صورت مسئله را پاک ميکنيد؟" و بعد متعهد شدند که دانشگاههاي علوم پزشکي مبادي کشور، اين آزمايش را انجام دهند و جالب است که امروز هم شما پيگيري کنيد متوجه ميشويد که اين آزمايش انجام نميگيرد."
رجايي با بيان اينکه موسسه استاندارد هم آزمايش نميگيرد خاطرنشان کرد: "سازمان استاندارد با فشار مجلس استانداردي را تعريف کرد اما او هم کاري را انجام نداد و رعايت نميکند، اين گناه کيست؟ آنها وظايف خود را انجام نميدهند و به گردن ديگران مياندازند".
*احتمال بروز سرطان با جذب آرسنيک در بدن
براساس اين گزارش "آرسنيک" يکي از سمي ترين عناصر موجود است. عليرغم اثرات سمي اين عنصر، مقدار آرسنيک غيرآلي طبيعي موجود در زمين اندک است.
"آرسنيک" از طريق غذا، آب و هوا وارد بدن انسان مي شود. تماس پوستي با خاک يا آب آلوده به" آرسنيک" هم باعث ورود "آرسنيک "به بدن انسان مي شود. ميزان" آرسنيک" موجود در غذا بسيار کم است و به علت سميت به غذا افزوده نمي شود.
قرار گرفتن در معرض"آرسنيک غيرآلي"، سبب ايجاد عوارض مختلفي مانند سوزش معده و روده، کاهش توليد سلولهاي قرمز و سفيد خون، تغيير پوست و سوزش ريه مي شود.
جذب مقدار زيادي "آرسنيک غيرآلي" احتمال بروز سرطان و به ويژه سرطان پوست، سرطان ريه، کبد و غدد لنفاوي را افزايش مي دهد.
قرار گرفتن در معرض" آرسنيک غيرآلي"، سبب نازايي و سقط جنين در زنان مي شود و در زنان و مردان باعث ناراحتيهاي پوستي، کاهش مقاومت در برابر ويروسها، ايست قلبي و آسيب مغز مي شود." آرسنيک غيرآلي" به DNA هم آسيب مي رساند.
"آرسنيک آلي"هم باعث سزطان مي شود اما به DNA آسيب نميرساند. اما دوز بالاي آن باعث صدمات عصبي و ناراحتي معده مي شود.
آمار بدست آمده در سال 2000 نشان مي دهد كه 200 تا 270 هزار مرگ و مير در "بنگلادش" به دليل سرطان ناشي از مصرف آب چاه حاوي آرسنيك رخ داده است .
هم چنين تحقيقات نشان مي دهد كه ميان" آرسنيك" و ابتلا به "ديابت" ارتباط مستقيمي وجود دارد.
*لزوم توجهي بيشتر بر سلامت جامعه
با توجه به تمامي مسايل عنوان شده به نظر مي رسد مسئولين بايد با دقت نظر و جديت بيشتري وظايف خود را در زمينه واردات برنج و کنترل سلامتي آن ها به خرج دهند چرا که با توجه به عوارض جبران ناپذير آرسنيک اين مسئله امري مهم است که جدي نگرفتن آن سلامت جامعه را تهديد مي کند و اين نکته همان مسئله اي است که نمي توان آن را شوخي گرفت.
منبع:باشگاه خبرنگاران